0,00zł

Do Kasy

Zielona Herbata Matcha Co to Jest i Gdzie Kupić

Matcha produkowana jest od ponad 1000 lat. Powstaje z liści krzewów specjalnie ocienianych matami.  Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez powoduje spowolnienie ich wzrostu. W rezultacie powstaje tencha, z której robi się matcha oraz gyokuro. Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek. Przy tradycyjnej produkcji do mielenia liści używa się kamiennych żaren. Najczęściej wykonanych z granitu. To bardzo czasochłonny proces, przygotowanie 30 gramów herbaty trwa około godziny. Zanim liście zostaną spyłowane, przechowuje się je w specjalnych naczyniach o nazwie chatsubo. Jakość liści oraz proces produkcji jest jednym z kryterium podziału matchy na ceremonialną i kulinarną. Matcha, która jest przeznaczona do tradycyjnej ceremonii jest przygotowana z bardzo młodych liści i charakteryzuje ją najwyższa jakość. Matcha wpływa pozytywnie na stan naszego organizmu. Pijąc matchę dostarczamy sobie tych samych drogocennych składników, które są zawarte w zielonej herbacie, ale na większą skalę. Spożywając matchę, pijemy nie tylko napar z liści, ale konsumujemy całe liście w formie proszku. Matcha jest bardzo silnym antyoksydantem i pozwala niwelować niekorzystne skutki niezdrowego trybu życia. Regularnie spożywana wspomaga układ odpornościowy i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Picie jej  pozwala w naturalny sposób oczyszczać organizm oraz reguluje ciśnienie krwi. o wyjątkowa herbata, która korzystnie wpływa na nasz organizm.


Wśród właściwości zdrowotnych charakteryzujących matchę wymienia się: 

- Działanie odprężające:  jeśli proces parzenia matchy wydłużymy do 5-8 minut, uwolni się z niej L-teanina. Ten składnik ma działanie uspokajające, zmniejszające stres oraz niepokój, a także stabilizuje nasz nastrój. L-teanina działa relaksująco, jednak warto zauważyć, że umysł nadal zachowuje czujność;

- Działanie matchy na procesy poznawcze: wspomniana wyżej L-teanina korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu serotoniny i dopaminy w organizmie. Te dwie substancje odgrywają bardzo ważną rolę dla dobrego samopoczucia, kreatywności czy gotowości do podjęcia się nowych wyzwań. Substancje te biorą również udział w toczących się procesach układu nerwowego, a tym samym wpływają na sen, zdolności motywacyjne czy odczuwanie przyjemności. Wypijanie naparów z matchy poprawia pamięć i koncentrację;

-Zwiększa poziom energii i wytrzyałości: matcha to również świetny zamiennik kawy. Jedna filiżanka tej herbaty dostarcza prawie taką samą ilość kofeiny, co jednak filiżanka kawy. Co ciekawe, matcha lepiej wpływa na nasz organizm, ponieważ dodaje energii stopniowo, a co za tym idzie – pozwala uniknąć nagłego spadku siły. Zwiększona wytrwałość po kubku matchy może trwać do 6 godzin i dzięki wspomnianej już L-Teaninie nie wiąże się z efektami ubocznymi znanymi z innych stymulantów, takimi jak nerwowość czy podniesione ciśnienie

-Spala kalorie: ta zielona herbata to również dobry sposób dla osób, które chcą się odchudzić. Jak to jest możliwe? Matcha w swoim składzie ma związek o nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), który korzystnie wpływa na nasz metabolizm. Zostały nawet przeprowadzone badania na myszach oraz ludziach, by potwierdzić działanie odchudzające tego związku. Okazało się, że zwierzęta, które regularnie otrzymywały zastrzyki z EGCG, w czasie jednego tygodnia utraciły powyżej 20% masy swojego ciała. Przeprowadzono również inne badania, które pokazały, że osoby pijące zieloną herbatę straciły na wadze dwa razy więcej niż ci, którzy w ogóle jej nie spożywali. Należy jednak pamiętać, że samo picie herbaty nie pozwoli nam zrzucić wszystkich niechcianych kilogramów. Matcha jedynie wspomaga proces odchudzania. Potwierdzają to dietetycy i przypominają, że należy również zmienić nawyki żywieniowe oraz być aktywnym fizycznie;

- Działanie wspierające przy chorobach przewlekłych: matcha jest bogatym źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Te substancje są bardzo ważne, ponieważ przyczyniają się do zapobiegania rozwojowi takich chorób jak nadciśnienie czy cukrzyca. Mogą również ustrzec przed chorobami serca oraz nowotworem. Eksperci przekonują, że jedną filiżankę tej herbaty możemy porównać z 10 filiżankami zwykłej zielonej herbaty. Twierdzą, że matcha jest o 137 razy bogatsza w antyoksydanty niż zwykła zielona herbata. Ta ogromna różnica jest najprawdopodobniej związana z formą, jaką przybrała matcha. Pijąc ją, oprócz samego wywaru, który powstał z ususzonych liści, dostarczamy również do naszego organizmu owe liście. Wszystko dzięki temu, że przybrały one postać proszku;

- Działanie wspomagające odporność: matcha wzmacnia układ immunologiczny. Katechiny, które stanowią jeden z głównych składników matchy wyróżniają się właściwościami antybiotycznymi i wzmacniają organizm działając antybakteryjnie oraz antywirusowo. W jednej filiżance matchy znajdują się znaczne pokłady witamin A i C oraz wapnia, żelaza i potasu;

- Działanie obniżające poziom złego cholesterolu: osoby, które piją regularnie matchę cieszą się niższym poziomem tzw. złego cholesterolu LDL, a wyższym poziomem dobrego cholesterolu HDL;

- Działanie oczyszczające:  w matchy zawarta jest wysoka ilość chlorofilu, który jej liściom nadaje zielony kolor. W związku z tym matcha wyróżnia się właściwościami oczyszczającymi ludzki organizm z toksyn.

- Detoksykuje ciało:  trzy tygodnie przed zbiorami, krzew jest osłaniany przed słońce. To powoduje ogromny wzrost ilości chlorofilu w liściach (dzięki niemu matcha ma tak przepiękny zielony kolor). Chlorofil posiada właściwości oczyszczające, usuwa metale ciężkie oraz inne toksyny z ciała.

- Matcha i Mózg: w 2009 roku poddano analizie 9 opublikowanych badań z 4378 udokumentowanymi udarami  pośród łącznie 194.965 osób. Analiza dotyczyła zielonej herbaty oraz jej skutków na zapobieganie udarom mózgu . Wyniki wykazały wyraźne zmniejszenie potencjalnego ryzyka udaru mózgu (21%) przy spożywaniu 3 lub więcej filiżanek  zielonej herbaty dziennie.


INSTRUKCJA PARZENIA:

Zalej 1 łyżeczkę suszu (2 g) wodą o temperaturze 70-80°C (po zagotowaniu się wody odstaw czajnik na ok. 5 minut) i pozostaw do zaparzenia na 2-3 minuty.

Gdzie kupić?

W naszym sklepie: Matcha

Lub na Amazon: Zestaw Podarunkowy do herbaty Matcha


Komentarze
Bestsellery
Najnowsze Artykuły
04/09/2023
Jak wykorzystywać artykuły naukowe w pracy licencjackiej?
Jak wykorzystywać artykuły naukowe w pracy licencjackiej?
Odpowiednio dobrane artykuły naukowe są bardzo ważne w każdej pracy dyplomowej. Jak jednak je wykorzystywać? Poniżej znajdziesz kilka ważnych informac..
11/06/2023
Łóżko z zagłówkiem czy bez?
Łóżko z zagłówkiem czy bez?
Wybór łóżka ma duże znaczenie w kwestii tego, jaki będzie przewodni styl w sypialni. Łóżko jest najważniejszym elementem wyposażenia takiego wnętrza, ..
09/05/2023
Apartamenty na wynajem w Gdyni na wymarzony wyjazd wakacyjny
Apartamenty na wynajem w Gdyni na wymarzony wyjazd wakacyjny
Gdynia to piękne miasto, które przyciąga turystów z różnych części Polski i świata. Wspaniałe plaże, klimatyczne ulice i bogate życie kulturalne spraw..